Spend-tiedon hyödyntäminen hankintapäätösten tukena

Mitä enemmän hankintapäättäjällä on käytettävissään tietoa hankintapäätösten taustalla, sitä todennäköisimmin hankinta tulee onnistumaan.

Hankintapäätöksiä tehdessä tarkastellaan usein kyseessä olevan tarjouspyynnön vastausten lisäksi muun muassa oman organisaation mielipidettä toimittajasta, aiempaa suoriutumista toimittaja-arvioinnissa, toimittajakyselyjen tuloksia sekä esimerkiksi ehtojen hyväksymisen tilannetta.

Yksi tärkeä asia on myös tarkastella aiempaa ja nykyistä yhteistyötä eurojen valossa.

Markkinoilta löytyy pitkälle erikoistuneita ratkaisuja, joissa spend-tiedoista nähdään toimittajakohtaisten spendien lisäksi erittäin tarkkoja tietoja tuoteryhmittäin ja tuotteittain – aina ostolaskutietoihin saakka. Tällaisten spend-työkalujen avulla pystytään tunnistamaan muun muassa säästöpotentiaali sekä tärkeimmät painopistealueet hankinnoissa.

Jokapäiväisen toimittajahallinnan näkökulmasta katsottuna, toimittajakohtaisen ylätason spend-tiedon näkeminen on usein olennaisinta. Kun hankinnan ratkaisussa haetaan toimittajaan liittyvää tietoa, auttaa euromääräinen spend-tieto toimittajakohtaisen kokonaiskuvan muodostamisessa.

Helpottaaksemme olennaisen toimittajaan liittyvän tiedon löytymistä, kehitimme Noventiaan spend-näkymän.

Uuden ominaisuuden myötä toimittajakohtaisia spend-tietoja voidaan tuoda rajapinnan tai latauksen kautta suoraan Noventian toimittajahallintaan. Näin hankinnan ei tarvitse kirjautua moneen työkaluun nähdäkseen perusdataa toimittajasta.

Läpinäkyvyyden lisääntyessä oston on myös mahdollista tarkastella, kuinka iso osa spendistä on vaikkapa hyväksynyt yrityksen Code of Conductin pelkän toimittajalukumäärän vertailun lisäksi.

Hankintatiimin arkipäivän työssä pikanäkymä spend-tietoihin on arvokas lisä, joka kasvattaa läpinäkyvyyttä hankintaorganisaation sisällä ja tukee hankintapäätösten tekemisessä.

Kysy lisää!
Picture of Sanni Laine-Luoto
Sanni Laine-Luoto

Toimitusjohtaja, Noventia Oy
+358 45 114 4883
sanni.laine-luoto@citrus.fi

Search

Hankinnan tukena

Autamme tuhansia hankinnan ammattilaisia onnistumaan hankinnan hommissa. Olemme mielellämme apunasi kaikissa sähköiseen hankintaan, toimittajahallintaan ja hankintasopimusten hallintaan liittyvissä kysymyksissä.